Reiseblogg fra Travellerspoint

Panama

sunny 32 °C

Efter x antal timmar o 3 mellanlandningar i Los Angeles, San Salvador och San Jose var vi då framme i Panama City.
Utslitna som vi var tog vi oss till hotellet som vi hade bokat i förväg och det visade sig vara ett ganska fint hotell. Men det första vi gjorde var och sova bort hela dagen efter en lång och jobbig flygtur. När vi väl vaknat till lite var klockan ganska sent på kvällen men vi var lite hungriga så vi försökte oss på restaurangen på hotellet. De förstod knappt engelska men vi gjorde oss förstådda att de hade stängt för kvällen iaf=P
Så vi bestämde oss för att gå ut på gatan och vi frågade nede i lobbyn om det var någon bra restaurang i närheten och de sa att hotellets taxi kunde köra oss. Han förstod inte heller så bra engelska men när vi pratade det internationella språket och sa : McDonalds så tog han och körde oss dit=P På vägen dit såg vi att det låg massa restauranger på samma gata där vi bodde men då var vi redan på väg, så skitmat blev det.
Sen låg vi i "koma" några dagar på hotellerummet då vi bara slappade och tog det lugnt. Enda gångerna vi gick ut var för att äta på Fridays eller någon annan restaurang de hade längs gatan.

När vi väl tagit oss ur koman tog vi en taxi till Miraflores Locks i Panamakanalen. Tog oss till restaurangen det första vi gjorde eftersom vi inte hade ätit på hela dagen. Var jättegod buffé med dessert och allt men när vi fick notan fick vi en chock, 78 dollar blev det ( ca 450 norska kronor). Var inte riktigt värt det men hade ju bra utsikt över kanalen och två norska fartyg såg vi på den korta stunden vi var där.

Vid ingången till Miraflores Locks - Panamakanalen
large_P4050003.jpg

Fartyg som blir slussade genom Panamakanalen
large_1P4050020.jpg

Stig med ett norskt fartyg i bakgrunden
large_P4050009.jpg

Ett av många norska fartyg
large_P4050039.jpg

Sen kollade vi på museét och någon film om hur de byggde Panamakanalen. När vi skulle dra därifrån regnade det så taxin ville ha mer betalt pga det men vi delade taxi med ett amerikanskt par och hon kunde spanska så det blev lite billigare iaf. Annars är det väldigt billigt och ta sig runt i Panama City med taxi och de är överallt så det är väldigt lätt att få tag i en taxi fort oxå.

Till dagen därpå hade vi bokat en tur till San Blas som är en ögrupp på den karibiska sidan av Panama där Kuna-indianerna bor. Efter att vi hade vänt på dygnet efter nattflyget så hade vi problem med att sova på natten. Stig sov inte alls och jag sov bara 2 timmar men det var bara och bita i det sura äpplet och gå upp vid 5 på morgonen och så blev vi upphämtade av en fyrhjulsdriven bil. Det är det enda sättet att ta sig till San Blas för vägarna är väldigt dåliga, om man inte flyger dit då. Efter en 3 timmars biltur med ett litet stopp på en lokal restaurang på en kulle mitt ute i ingens var vi framme vid platsen där båtarna tar en ut till en av de 400 öarna i San Blas. Där fick vi höra att våran båt skulle komma om 10 min men 10 min blev till ett par timmar. Men inget oväntat för oss eftersom det har varit så så många gånger förr. Men vi träffade ett trevligt par från Canada där så tiden gick ganska fort ändå. När våran båt äntligen kom var det bara att hoppa ombord och glida ut till havs. Stannade först vid en ö som var något trångbodd och vi lade till precis vid deras toalett som bara var fyra väggar gjorda av bambu och palmblad och avföringen såg vi flyta runt i vattnet. Inte så fräscht och vi var glada att vi inte skulle bo på den ön. När vi kom fram till "våran" ö så såg vi hur klart vattnet var och det var helt fantastiskt! Det såg verkligen ut som ett paradis med turkosblått vatten och kritvit sandstrand.

"Våran" ö i San Blas
large_1P4060104.jpg

Fin vit sandstrand
large_P4060087.jpg

Någon som varit ute och fiskat middag till oss kanske=P
large_P4060098.jpg

Men när vi kom fram sa de att de bara hade en privat bungalow och en delad bungalow men vi protesterade eftersom vi hade blivit lovade privat bungalow. Så jag och Stig och det kanadensiska paret fick en egen medan Martina och Lukas, ett tyskt par fick sova en natt i en delad men de fick den för sig själva så alla blev nöjda ändå.
Eller ja, nöjda och nöjda, blev minst sagt chockade när vi fick se hur vi skulle bo de närmsta 4 nätterna. Men det var ju inte så att vi kunde gå därifrån och hitta något annat när vi var på en liten ö. Så det var bara att acceptera förhållandena som de var, även den sk toaletten och duschen. Men den fina omgivningen vägde upp det hela och det var bara att kasta sig i vattnet eftersom vi inte hade någon toalett där avloppet var precis vid stranden vilket det är på en del andra öar.

Våran fina lilla hydda:)
large_DSC_0029.jpg

Och så här såg det ut inuti
large_P4060064.jpg

Blev lite bättre med lakan iallafall
large_DSC_0073.jpg

Vi var lite i valet och kvalet om vi verkligen skulle stanna 4 nätter men konstigt nog vande man sig ganska fort vid den ofräscha toaletten utan toaring och som man knappt kunde stänga dörren till och duscha i regnvatten (om det fanns något vatten kvar annars fick man strunta i att duscha eller hoppa i havet).
Första kvällen där tände de en bonfire/brasa/bål på stranden och spelade salsamusik som folk dansade till så det var jättemysigt. Älskar verkligen deras musik!

Bonfire
large_DSC_0009.jpg

Men blev ganska tidigt första kvällen eftersom vi hade sovit så dåligt och första natten var det väldigt svårt att sova också eftersom man var lite ovan vid bambuhyddan med sandgolv och det hängde en stor spindel i taket och små ödlor kröp runt i taket. Dessutom var det en av deras hundar som började skälla tidigt på morgonen. Trötta som vi var på morgonen kunde vi ändå glädja oss till frukosten. Dom stekte så gott bröd och så var det stekt ägg till. Annars blev det mycket fisk och ris både till lunch och middag typ varje dag=P

Alla som var där tillsammans med oss var jättehyggliga så vi hade verkligen tur att det var så trevliga människor eftersom man lever så nära inpå varandra. Tredje kvällen hade vi oxå en liten brasa på stranden där vi satt och koste oss och drack lite. Sista heldagen fick vi tjata oss till en båttur och vi skulle få åka till 3 olika öar men vi kom tyvärr bara till en eftersom motorn på båten gick sönder. Men fick iaf se en annan liten ö och så blev vi bogserade tillbaka till våran ö igen. Annars blev det mest lata dagar på stranden och snorkling för killarna=)

Fanns många sjöstjärnor på havsbotten runt öarna
large_P4070142.jpg

Stig i stimmet
large_P4070169.jpg

På den andra ön vi åkte till blev det också en liten stund på stranden
large_1DSC_0145.jpg

Här blir vi bogserade tillbaka igen efter motorstoppet
large_P4080207.jpg

Fina fiskar
large_P4090295.jpg

Barnen som leker i vattnet
large_DSC_0061.jpg

Någon som saknar en sko?
1DSC_0120.jpg

Kunaindianernas båtar och hus
large_DSC_0123.jpg

Stig poserar i vattenbrynet
large_DSC_0141.jpg

Den långa båten
large_DSC_0161.jpg

Palmer fanns det gott om
large_1DSC_0166.jpg

large_DSC_0227.jpg

Jag och en av Kunakvinnorna i deras traditionella dräkter
large_DSC_0267.jpg

Våran nya kompis:)
DSC_0294.jpg

Dusch och toalett på ön
DSC_0313.jpgDSC_0314.jpg

Molas (tygstycken som Kunakvinnorna broderar och säljer)
large_DSC_0321.jpg

Solnedgång på ena sidan av ön...
large_DSC_0378.jpg

...och månen på den andra sidan
large_DSC_0397.jpg

Dagen därpå var det dags för oss också att dra tillbaka till civilisationen och det var både skönt och tråkigt att dra därifrån. Vi hade trots allt haft en otrolig upplevelse och träffat mycket trevligt folk där. Det var en väldigt speciell upplevelse och man inser hur mycket det är man tar för givet där hemma som kanske inte alltid är så självklart för andra. Man inser vilken tur man har som kan resa runt i världen och uppleva saker när många som bodde på ön knappt har varit på någon annan ö än sin egen. Våran vistelse på ön kommer alltid vara en av de upplevelser vi kommer minnas mest från våran resa och vi är så glada att vi fick möjligheten att hälsa på de som bor där.
Bilresan hem frå San Blas var HEMSK! han som körde kunde inte köra överhuvudtaget och körde som en galning på den krokiga vägen och jag som lätt blir åksjuk hoppades bara på att komma fram och inte spy.

När vi tillslut kom fram till vårat hostel som vi hade bokat och lämnat våra saker hos så var allt lyx jämfört med hur vi hade bott på San Blas. Trots att de bara hade kallvatten i duscharna så räckte iaf vattnet och det var inte regnvatten=P blev några tvättmaskiner med kläder också för allt kändes skitigt när vi kom tillbaka. Det var så fuktigt i luften i San Blas så allt som blev blött torkade aldrig och allt som var torrt blev blött så vi var verkligen tvungna att tvätta allt som vi hade haft med oss för att det skulle kännas fräscht.
Samma kväll hade vi oxå bestämt att vi skulle ut och äta med Martina och Lukas som vi träffade i San Blas så vi gick på en fin italiensk restaurang i Casco Viejo(den gamla stadsdelen i Panama City) och jag kan ju säga att vi INTE beställde fisk och ris=P

Dagen därefter så drog vi bara en sväng till köpcentret och så klippte sig Stig oxå. Sen köpte vi också bussbiljetter till Bocas del Toro som skulle gå senare på kvällen. Så vid halv 9 på kvällen var det bara att sätta sig på nattbussen till Bocas del Toro. Var lite trångt och en gubbe på sätet bredvid oss snarkade som en jag vet inte vad. Men som tur var hade jag min Ipod så jag kunde sova ändå men så jättemycket sömn blev det inte då. Efter ca 12 timmar var vi framme i Bocas del Toro och då var det bara och ta en taxi till båtarna som som skulle ta oss ut till Isla Colon där Bocas stad låg.

I båten tidigt på morgonen påväg till Bocas Del Toro
large_P4120357.jpg

När vi kom fram till Bocas med båten så gick vi till ett hostel där vi tänkte boka ett tält ute på Red Frog Beach på en annan ö men är vi kom dit var det fullbokat i flera dagar framöver. Så vi blev lite besvikna eftersom vi hade hört att det var fint att bo där men vi bokade ett rum på hostelet där istället.Men vi fick inte checka in förrän vid 11 så det var typ 2 timmar vi var tvugna att vänta. Vi var så himla trötta efter bussresan så vi ville egentligen bara gå och lägga oss men vi gick och åt frukost och kollade runt lite under tiden.
När vi kom tillbaka vid 11 så hade det tydligen blivit något fel och de hade inget dubbelrum som vi hade blivit lovade utan bara dorm (delat rum). Blev lite smått irreterade över att ha väntat på ett rum i två timmar men vi fick gå till ett annat ställe istället och där fick vi ett eget rum så vi kunde gå och lägga oss ostört några timmar.

Under de dagaarna vi var i Bocas del Toro så var vi på båttur med snorkling och kollade på delfiner och så var vi också till Red Frog Beach där det finns, som man hör på namnet, röda grodor=P

Snorkeltur
large_P4130397.jpg

Många fiskar...
DSC_0079.jpg

...och delfiner som lekte i vågorna efter alla båtar
large_DSC_0064.jpg

Red Frog Beach
DSC_0093.jpg

Röd Groda-stranden
large_DSC_0102.jpg

Tidsfördriv på stranden
DSC_0147.jpg

Tog båttaxi ut till Red Frog Beach de andra dagarna också och bara låg och slappade och solade och så fick vi syn på sengångare också=)
Var nästan bättre och bo i Bocas för då har man allt man vill ha tillgängligt med restauranger och barer m.m. Och det var en jättemysig liten stad där vi trivdes väldigt bra!

El Kapitan
large_DSC_0179.jpg

Bananer i långa banor
DSC_0186.jpg

Red Frog Beach igen
large_DSC_0198.jpg

DSC_0203.jpgDSC_0221.jpg

large_DSC_0260.jpg

Sengångaren Sid:)
large_1DSC_0294.jpg

large_DSC_0309.jpg

Bebis-Sid
large_DSC_0280.jpg

Sengångaren Stig påväg till stranden
DSC_0318.jpg

DSC_0338.jpg

Ananasplantor
large_DSC_0349.jpg

Bocas Del Toro
large_P4170478.jpg

Men efter 3 dagar så var det dags att ta den långa resan tillbaka till Panama City.
De sista dagarna i Panama bokade vi bl.a. en dagstur till Portobelo där det är ruiner av ett fort från de spanska kolonierna. Så vi hade en guide som körde oss dit och så gick vi runt och kollade. Sen fick vi också ta en båt till Isla Grande som ligger precis utanför. Där gick vi o kollade på alla färggranna hus=)

Ruinerna i Portobelo
large_DSC_0421.jpg

Stig i kyrkan med "The Black Christ"
large_DSC_0501.jpg

DSC_0429.jpg

Isla Grande till höger och fotbollslaget Barcelonas egna ö till vänster
large_DSC_0533.jpg

large_1DSC_0716.jpg

large_DSC_0551.jpg

DSC_0555.jpg

large_1DSC_0674.jpg

large_DSC_0697.jpg

large_DSC_0701.jpg

De sista dagarna var vi till köpcentret o handlade lite och bara tog det lugnt innan det var dags att flyga vidare.

Utsikt över Panama City från vårat hotell
large_DSC_0356.jpg

Jag och Stig på köpcentret:)
P4190484.jpg

Panama var verkligen jättefint och är ett land vi absolut skulle kunna tänka oss att resa tillbaka till=)
Det finns fortfarande många öar kvar att utforska där;)

Vi ses nästa gång i Florida!

Puss o kram

Skrevet av Persti 23:59 Arkivert i Panama

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Du må være medlem av Travellerspoint for å reagere på denne reiseblogg.

Enter your Travellerspoint login details below

( Hva er dette? )

Hvis du ikke er Travellerspoint medlem kan du gratis bli medlem.

Bli medlem av Travellerspoint