Reiseblogg fra Travellerspoint

Hawaii & Oahu

The Aloha State

all seasons in one day 25 °C

Var väl bäst att skriva om Hawaii oxå eftersom jag känner pressen från Emma;) hehe

Så från Auckland tog vi flyget för att nästan 9 timmar senare landa på paradisöarna=) Landade i Honolulu på Oahu där vi sov en natt för att dagen därpå flyga till Hawaii - The Big Island. Det är den största ön i ögruppen och sägs ha 16 olika klimat. Vi landade på västra sidan i Kona där det är mer torrt klimat. Där hade vi oxå hyrt bil för att lätt kunna ta oss runt ön och vi blev uppgraderade till en Chevrolet Malibu=P
Så var det bara o dra till hotellet i Kona som var ett lite äldre hotell men rent och fräscht.

Hula hula mötte oss på flygplatsen
P3210548.jpg

Dagen därpå körde vi söderut från Kona för att se lite mer av ön och vi trodde det skulle vara mycket växter och träd men många ställen där vi körde var det gamla lavafält.

Vrålåket=P
large_1DSC_0054.jpg

large_P3220675.jpg

Körde lite bortanför den sydligaste punkten och kom till en strand som hette Punaluú Beach. Sandstranden där är alldeles kolsvart och där såg vi oxå havssköldpaddor in till land.

large_P3220583.jpg

large_P3220606.jpg

Black & White
P3220614.jpg

På vägen tillbaka stannade vi också vid det sydligaste bakeriet i Usa där de hade lokala bakverk så blev en liten hawaiifika där=)

large_P3220668.jpg

Tillsist lite balkongnjut på hotellet
large_DSC_0768.jpg

Eftersom det var väldigt blåsigt och började regna den första dagen så åkte vi aldrig ut till den sydligaste punkten när vi väl var där. Så vi bestämde oss för att styra kosan söderut andra dagen också. Man fick gå en bit för att komma till den sydligaste punkten och det var inga skyltar så vi fick bara anta att vi kommit till den sydligaste punkten av Usa innan vi vände och gick tillbaka=P Men vi är ganska säkra att det var det!=)

Stig vid den sydligaste punkten
large_DSC_0898.jpg

Där nede fanns det också en grön sandstrand (Mahana Beach) som vi ville se så vi åkte dit. Var där ganska sent och det skulle ta ca en timme att gå till stranden och en timme tillbaka för det gick inte att köra med vanlig bil på den vägen. Men det skulle hinna bli mörkt innan vi kom tillbaka så vi tackade ja till erbjudandet om att betala en som körde fyrhjulsdriven bil. Så han körde oss ner till stranden och det var skönt att slippa gå i blåsten=P Vi var de enda som var där när vi kom fram så vi fick stranden helt för oss själva! Det var lite märkligt att se den gröna sanden och det är något man bara kan se på tre ställen i hela världen - Galapagosöarna, Island och Hawaii. Den gröna färgen kommer från en mineral som finns i vulkaner.

large_1DSC_0028.jpg

large_DSC_0954.jpg

large_DSC_0921.jpg

large_DSC_0981.jpg

Sista heldagen på Kona-sidan åkte vi och hyrde snorkelutrustning hos Snorkel-Bob=) fick tips av våran chaufför som körde oss till den gröna sandstranden att det skulle vara bra att snorkla vid Ho'okena Beach så vi drog dit.
Var lite mycket vågor där för att snorkla egetligen men var helt okej ändå. Var fina koraller och mycket olika sorters fiskar.

Ho'okena Beach
large_P3240753.jpg

large_P3240704.jpg

När vi kände att det fick räcka med fiskar för dagen så bestämde vi oss för att få lite kultur. Så vi åkte till ett ställe som är lite svårt att uttala - Pu'uhonua o Honauau National Historical Park. Det är ett av Hawaiis mest heliga historiska platser som en gång var hem för de kungliga och dit lagbrytare flyktade för att bli förlåtna för sina synder så de kunde komma tillbaka till samhället.

large_DSC_0127.jpg

Stig tar sig en liten lur
large_DSC_0145.jpg

Trillingar...:)
large_DSC_0177.jpg

...och tvillingar!
large_DSC_0170.jpg

large_DSC_0192.jpg

large_DSC_0224.jpg

large_DSC_0166.jpg

Nästa dag var det dags att dra över till östra sidan av ön men innan det gick vi runt och tittade lite i Kona på marknaden och köpte några målningar som minne. Stig köpte också en fin Hawaii-skjorta=)
Den här gången tog vi den norra vägen över till andra sidan och vi körde in till utsiktspunkten över Pololu Valley och Waipio Valley innan vi kom fram till Hilo som är den största "staden" (eller samhället) på ön.

Pololu Valley
large_DSC_0282.jpg

Waipio Valley
large_DSC_0319.jpg

I Hilo stannade vi och åt på en mexikansk restaurang och proppmätta efter de amerikanska stora portionerna körde vi vidare till vårat Bed and Breakfast vi hade bokat. Det låg inne i Lava Tree Park och det var kolsvart när vi kom fram så vi trodde vi hade kört fel när gps-en visade oss in på en liten skogsväg. Men det visade sig vara rätt iallafall och vi kom fram till ett stort hus mitt inne i regnskogen. Det var en jättetrevlig ungersk kvinna som drev stället och vi blev överösta med information om vad man kunde göra men eftersom klockan var mycket så var det bara att gå och lägga sig efter det. Man hade lite problem att sova på natten eftersom alla fåglarna låter hela nätterna och kl 4 på morgonen börjar tuppen gala också så så mycket sömn blev det inte=P

Morgonen därpå fick vi jättegod frukost med bl.a. Guava Sweet bread och smothie med någon frukt jag aldrig hört talas om men gott var det=)
Tack vare att vi bodde där fick vi oxå reda på att man kunde ta en lavatur till den flytande lavan eftersom världens mest aktiva vulkan ligger på Hawaii och det var egentligen delvis därför vi ville åka till just den ön. Det var en spansk fotograf som bodde där på B&B:et och han hade varit på en sådan lavatur kvällen innan och han tyckte det var helt fantastiskt. Så vi ville definitivt ta den turen och Javier som han hette ville gärna ta den turen igen så vi tänkte att då borde det ju va värt 600 kr per person=) Turen var inte förrän på eftermiddagen så vi hann ta en liten tur i Hawaii Volcanoes Nationalpark där man kan se kratern till Kilauea som är den mest aktiva vulkanen.

Vid kratern till Kilauea
large_P3260794.jpg

Tyvärr så regnade det så och var oklart väder så man såg inte så jättemycket. Men vi hade ju något bättre att se fram emot!=)
Vi körde ner till Kalapana där vägen tar slut eftersom lava har förstört vägen längre fram. Vi fick en lokal guide som var uppvuxen där i området och kände väl till området och var lavan var men trots det var man ändå lite nervös. Vi blev körda till startpunkten där vi skulle gå ifrån och fick en pinne som vi kunde peta i lavan med. Men först var vi tvungna och gå över ett fält med stelnad lava i 2 timmar innan vi skulle nå den flytade lavan. Bara själva gåturen var speciell, kändes nästan lite som att vara på en annan planet.

large_DSC_0380.jpg

large_P3260830.jpg

När vi närmade oss lavan såg vi först bara att det glödde på en liten fläck lite längre fram men när vi kom närmre kände man värmen och såg en grå massa med glöd i sakta sakta flyta fram. Vi var bara 6 st personer med guiden så det var också skönt att det inte var en stor folkmassa och vi hade gott om plats för att ta massa bilder=)

Stig "känner" på lavan
large_1DSC_0466.jpg

large_DSC_0482.jpg

Många olika formationer
large_DSC_0517.jpg

Hang loose
large_P3260880.jpg

Tummen upp
large_DSC_0586.jpg

large_DSC_0404.jpg

Det var fortfarande ljust ute när vi kom fram men det började sakta men säkert mörkna och då såg man verkligen hur det glödde från lavan. Vi hade också väldigt tur för det är inte alltid man ser lavan så väl men denna gången öppnade det upp sig så att det blev en liten lavaflod och våran guide sa att vi skulle följa honom så vi följde efter honom så att vi skulle se lite bättre. Där kände man verkligen hettan och hur det började hetta till under skosulorna och när vi skulle gå tillbaka såg man sprickorna i den hårda lavan och under det såg man glöden från den flytande lavan och det var mörkt. Så cirka 40-50 cm under oss rann det glödhet flytande lava och då kände man sig ganska liten=P Men vi klarade oss alla med livet i behåll och kändes som man varit till helvetet och återvänt=P hehe.
Guiden sa också att vi hade väldigt tur för det är bara 1 av 100 gånger som man kan se så pass mycket lava så det var ju bra för oss!=)

Inga kalla fötter här inte!
large_DSC_0566.jpg

"Lavafloden"
large_DSC_0707.jpg

Var iallafall en helt otrolig upplevelse och hade en helt fantastisk guide o en bra grupp så det var nog våran bästa tur på hela våran resa! Alla som åker dit borde göra den turen med Kalapana Lava Tours för det är värt vartenda öre!
Så 3 timmar och ca 500 bilder senare var det dags att gå de 2 timmarna tillbaka igen i mörkret men hade ficklampor som tur var. Man var lite försiktig när man gick för ramlar man på den stelnade lavan är det nästan som att ramla på glas eftersom lavan är gjord av silica-sand (sand som man gör glas av). Men vi klarade oss utan några skador och det regnade inte heller vilket det gjorde nästan hela tiden annars vi var på östra sidan=)
Vi tog ut små bitar av den flytande lavan med pinnen som vi sedan kylde ner så nu har vi lavastenar därifrån. Jag läste precis att den som tar vulkanisk sten från Hawaii får en förbannelse över sig till dess stenen återlämas. Hmm... får hoppas det inte är så men annars har vi ju en bra anledning till att återvända dit;)

Dagen därpå var vi i Lava tree Park som låg i närheten av där vi bodde och där är det som man kan höra på namnet - Lavaträd (träd som har blivit täckta i lava vid ett av de många vulkanutbrott som har skett på ön)

Så här såg de ut:
large_DSC_0041.jpg

large_1DSC_0024.jpg

large_DSC_0054.jpg

Körde också lite söderut längs kusten och stannade vid en svart sandstrand och en annan park.
På den östra sidan är det mer regnskog och väldigt fin natur men ska man vara här får man räkna med att det regnar 360 dagar om året=P Så den sidan åker man väl inte till om det är solsemester man vill ha!

Trädtunnel
large_DSC_0211.jpg

Sedan var det dags att bestiga Mauna Kea - en inaktiv vulkan och Hawaiis högsta berg. Men det som är bra är att man kan köra med bil ändå upp till toppen=) Vem som helst kan köra upp till besökscentret Onizuka Center for International Astronomy Visitor Information Station på
2 800 m.ö.h så vi körde upp dit. Stannade där ca en halvtimme för att man skulle vänja sig vid höjden. Ville man fortsätta upp till toppen och observatoriet rekommenderade de att man skulle ha fyrhjulsdriven bil. Men vi pälsade på oss med de kläder vi hade och tog våran Malibu och körde sista biten också och det var inga problem men när man kör ned igen så ska man vara lite försiktig så inte bromsarna går varma. Men när vi kom upp till toppen var det flera "vanliga" bilar där så det är många som kör upp även fast de inte har 4-hjulsdriven bil. Fast det är nog inget man ska säga till hyrbilsfirman=P

På väg upp till toppen...
large_DSC_0242.jpg

The toppen is nådd
large_P3270046.jpg

Plus 118m
large_P3270053.jpg

Så väl uppe på toppen på ca 4200 m.ö.h. såg vi alla teleskop och molnen/skyerne låg nedanför oss som när man är på ett flygplan. Men usch va kallt det var! Vi fick uppleva minusgrader trots allt i år också=P och det var lite snö på topparna också. Men då var det ju tur att vi hade våran egen bil så det var bara att gå ock sätta sig i bilen när det blev kallt eller om man blev för snurrig i huvudet( för det kändes att man var högt uppe). Så där såg vi på solnedgången och när det blev mörkt såg man stjärnorna väldigt klart oxå så det var väldigt fint!

large_DSC_0374.jpg

large_DSC_0317.jpg

large_DSC_0333.jpg

large_DSC_0347.jpg

large_DSC_0388.jpg

Nästa dag gick vårat flyg till Oahu igen. Hade gärna stannat längre på Hawaii men hann ändå med mycket på en vecka där. Vi skulle stanna i Honolulu i tre nätter innan vi skulle flyga vidare. Var till Pearl Harbour första dagen och fick med oss lite historia.

large_DSC_0003.jpg

Stig med USS Arizona Memorial i bakgrunden
large_DSC_0021.jpg

large_DSC_0043.jpg

large_DSC_0059.jpg

Annars gjorde vi väl inte så jättemycket på Oahu förutom det. Gick runt och tittade lite i Honolulu och vi bodde ganska nära Waikiki Beach så tog en frukost vid stranden ena dagen. Andra dagen tog vi bilen och utforskade ön lite grann.

Waikiki Beach
large_P3300140.jpg

The Duke - Father of surfing
large_P3300153.jpg

Vardagliga sysslor med fin utsikt
large_1DSC_0121.jpg

Det är väldigt fint på Oahu men alltför mycket folk överallt. Skulle stanna på ett ställe vi hade hört var fint men parkeringen var proppfull så vi struntade i det. Så Oahu är väl ingen "paradisö" för oss iallafall.

Men i stora drag har det varit jättebra på de båda öarna och The Big Island är favoriten av de två vi var på. Det som är lite synd är att det mesta är ganska dyrt där så är väl inget backpackerställe egentligen=P

Det enda vi inte hann med som man kanske borde se är huladansen (Stig ville nog det iallafall hehe) och en luau (hawaiisk mat). Men får bli nästa gång när vi drabbats av förbannelsen och blir tvugna att lämna tillbaka vulkanstenarna;)

Nu säger vi mahalo för oss och Aloha! =)

Skrevet av Persti 21:30 Arkivert i USA Kommentarer (0)

New Zealand

425 mil på 15 dager

all seasons in one day 20 °C

Vi landet i Christchurch på New Zealands sydligste øy sent på kvelden den 02 mars. Fordi vi kom så sent sto døren til rommet på motellet vårt åpent. En liten lapp fortalte oss at vi bare kunne gå inn i rom 6. Slitne og sultne bestemte vi oss for å forlate motellrommet for å finne litt mat. Det skulle ligge en døgnåpen bensinstasjon 5oo meter fra hotellet. Leiebilen skulle vi hente dagen etterpå så vi fikk ta beina fatt. Men stasjonen var stengt og det var også alt annet i nabolaget. Klokke var midnatt en fredagskveld, så vi bestemte oss for å gå kilometeren ned til sentrum og prøve matlykken der. Byen virket merkelig stille. Det skulle jo være en av New Zealands største. Bare masse rånere/raggare som kjørte rundt å skrek ut av bilen. Byen så helt forlatt ut og plutselig kom vi til et militær checkpoint. Ut av bua kom det en yngre soldat som skulle vise seg å være New Zealandamrikanertyskerdanskenorsksvensk faktisk. Med det samme går det opp for oss: Christchurch-jordskjelv. Den skravlesjuke vakta forteller om det grusomme som hendte byen for ca 1 år siden. Byggninger som raste, mange skadet og drept. "Red zone" dvs. sentrum var helt sperret av. Etter å ha pratet med fyren i en halvtime var det bare å gå med tom mage hjem igjen. Heldigvis lå det to kjeks på kjøkkenet som vi kunne sove på. En litt trist start på vårt New Zealandeventyr, men pila skulle så definitivt peke oppover.

Etter å hentet leiebilen dagen etter bestemte vi oss for å ta turen ut Akaroa for så å kjøre til Timaru og overnatte der. Etter det fortsette helt til sørenden av øya. Derfra skulle vi dra til fiordene, Tasman Nasjonalpark og avslutte i Picton hvor ferga til nordøya går fra. Det innebar mye kjøring på kort tid, men vi synes det er en super måte å se landet på.

Planlegging i siste liten:

large_DSC_0074.jpg

Akaroa er en søvnig by på Banks halvøya hvor franskmenn bosatte på midten av 1800 tallet. Vi gikk rundt en liten time før vi ga gass sørover.

Måker i Akaroa:

large_DSC_0131.jpg

Dagen etter dro videre ned langs kysten. Landskapet som møter oss er lave åsrygger med gress og siv. Masse sauer og kuer. I tillegg har de noe som ligner på hjort i innhegninger. Fant aldri ut hvilke dyr det var;) Været minnet om skandinavisk sensommer/høst. Frisk kald luft, men varmt da solen tittet frem. Da vi kom til Dunedin, bestemte vi oss for en liten sving ut til Otago Peninsula hvor det skulle være pingviner. Etter en strabiøs ferd ned noen sanddyner kom vi til en fantastisk strand.

large_DSC_0454.jpg

Det skulle vise seg at pingvinene var ute og jaget mat. Men en sjøløve lå og sløvet på stranda. Brydde seg ikke nevneverdig om oss;)

large_DSC_0514.jpg

Så var det å kjøre 18 nye mil til Curio Bay. Vi hadde møtt et Dansk par den første dagen som anbefalte stedet. På veien stopper vi ved Tautuku Bay hvor det ligger en stor hule i fjellet ved stranden; Cathedral Cove. Den er kun tillgjengelig ved lavvann. For å komme til denne måtte vi gå igjennom en liten skog. Det var som å komme til eventyrland.

Merkelige buskevekster overalt:

large_DSC_0884.jpg

Stranden som hulen ligger ved:

large_DSC_0771.jpg

Inne i hulen:

large_DSC_0817.jpg

Etter en liten halvtimes kjøring fra Tautuku kom vi til Curio Bay. Curio Bay består av en 180 millioner år gamel forstenet regnskog. Her fikk vi endelig se pingviner. Hele to stykker på 50-60 meters avstand;) Men Yellow-eyed Penguin som den heter er sterkt utryddningstruet, så litt heldig er man uansett.

large_DSC_0901.jpg

Hvis du ser veldig nøye etter så er det 2 pingviner på bildet;)

large_DSC_0999.jpg

Vi overnattet i Invercargill før vi dro til Te Anau. Der booket vi båttur ut den berømte fjorden Milford Sound. Området kan minne mye om vestlandet i Norge. Det var mye tåke og regn dagen vi dro ut fjorden. Men det er en liten fordel at det regner, for da dannes det masse små bekker og fosser nedover fjellveggene.

Prøver å ta bilder på Frasers Beach på vei til Te Anau:

large_DSC_0172.jpg

Veien til Milford Sounds:

large_DSC_0018.jpg

Japanere i buss finnes overalt;)

large_DSC_0025.jpg

Mirror lake:

large_DSC_0104.jpg

Mirror lake:

large_P3060004.jpg

På båten. Glad i kake;)

large_P3060087.jpg

Fossefall i Milford Sound:

large_DSC_0359.jpg

Turen gikk så videre til Queenstown. Dette er stedet hvor bungyjump ble oppfunnet. Jeg er ikke noen bungytype, og prisen er ganske stiv, så vi vurderte heller litt andre aktiviteter. Rafting, gocart eller speedbåt. Men da vi oppdaget at det skulle bli skikkelig drittvær dagen etterpå, hoppet vi over hele greia. Dette fordi vi måtte komme oss nordover til Abel Tasman nasjonalpark før vi dro til nordøya og da passet det bra å kjøre den dagen det regnet. Litt synd fordi Pernilla hadde bursdag. Men hun ofret seg for laget og tilbrakte bursdagen 65 mil i bil nordover til Westport. Plasteret på såret ble uansett veldig bra. For langs veien til Westport så vi noen skilt til pancake rocks and blowe holes. De skulle vise seg og være steinformasjoner som ligner på stabla pannekaker. I tillegg slår sjøen opp mellom steinformasjonene. Mens vi står og tar bilder av steinene skjer det noe fantastisk. Solen begynner og gå ned. Himmelen blir rød. Vi blir vitne til en helt uttrolig solnedgang:

Pancake rocks:

large_DSC_0860.jpg

Først blått:

large_DSC_0855.jpg

Så kommer rødfargen;)

large_DSC_08780.jpg

Bursdagsbarnet:

large_DSC_0914.jpg

Ildrødt:

large_DSC_0974.jpg

Det ble mange hundre bilder den kvelden og vi regner med at minst ett kommer opp på veggen hjemme.

Vi kom sent til Westport og hadde flaks som slapp å sove i bilen. Alle campinger stenger senest 21.00 og vi kom over 22.00. Men en hyggelig dame ga oss rom. Dagen etter dro vi til Motueka i nærheten av Abel Tasman nasjonalpark. Den skulle være en av NZ peneste parker. Vi bestemte oss for å gå 15 km langs kyststien. Det fine er at båter kjører deg inn i parken, så går du tilbake.

Vi rakk også en liten tur på stranden i Motueka:

large_P3080009.jpg

Apple Rock i Abel Tasman nasjonalpark:

large_DSC_0023.jpg

På tur i skogen:

large_DSC_0152.jpg

Utsiktspunkt:

large_DSC_0292.jpg

Etter en fantastisk dag i nasjonalparken dro vi hjem glade og fornøyde etter litt fysisk fostring. Neste dag dro vi til Picton hvor fergen til nordøya går fra. Picton ligger idylliskt til og vi fikk tid til en runde rundt i byen. Pernilla kjøpte selvlagd armbånd og jeg rakk en siste øl i sola;)

large_DSC_0406.jpg

Vi fant kjapt ut at Wellington ikke var et sted vi skulle tilbringe mye tid. Sikkert fin by, men naturen kaller;) Etter masse søk på google osv. fant vi at vi skulle gå for rafting, fjelltur over Tongariro, se soloppgangen på østkysten, besøke Rotorua, hulerafting og til slutt hvile to dager i Auckland.

Klar for rafting. På laget fikk vi to amerikanere.

large_IMG_7496.jpg

White water:

large_IMG_7570.jpg

Så var turen kommet til Tongariro Alpine Crossing. Tongariro er en massivt vulkanområde hvor de har spilt inn deler av filmene Ringenes Herre. Turen er 19,4 km lang og man kommer opp på nesten 1900 meter.

large_DSC_0494.jpg

Mt. Doom;)

large_DSC_0648.jpg

Det var vist dokø på fjellet:

large_DSC_0693.jpg

large_DSC_0859.jpg

large_P3130320.jpg

Alt i alt en kjempetur og nedstigningen fra 1900 til 650 meter kjentes godt i beina de neste dagene;)

Dagen etter tok vi turen til byen Rotorua. Den er kjent for sine geysirer, varme kilder og Maorier. Vi skulle bo der i en natt, så vi valgte å dra til Wakarewarewa Thermal Village for å se geysirer og bli mer kjent med Maori kulturen.

På veien til Rotorua ble en liten stopp på Craters of the Moon:

large_DSC_0051.jpg

Oppvisning i hakadansen i Wakarewarewa Thermal Village:

large_DSC_0180.jpg

large_DSC_0185.jpg

Pernilla spiser lokal mat oppvarmet i de varme kildene:

large_DSC_0215.jpg

Neste dag valgte vi å ta den 30 mil lange turen til East Cape for å se soloppgangen. East Cape er det østligste punktet på nordøya og et av de første stedene i verden du ser solen den dagen. Værmeldingen sa det skulle være delvis skyet, men Pernilla hadde bestemt seg. Så vi dro:) Fant et veldigt slitent motel langs veien og spratt opp 04.30 neste dag. Så kjørte vi en halv time før vi klatret de 700 trappetrinnene opp til fyrhuset. 5 minutter senere kom solen.

large_DSC_0335.jpg

large_DSC_0383.jpg

large_DSC_0414.jpg

large_DSC_0422.jpg

large_DSC_0485.jpg

Fotograf i aksjon:

large_P3160512.jpg

Det ble en kjempefin soloppgang og utsikten fra fyrhuset var fantastisk. Så turen betalte seg heldigvis. Etter å ha knipset hundrevis av bilder var det bare å sele opp for 45 mil i bil til Waitomo og hulene der. Neste dag skulle vi faktisk på hulerafting;)

Pernilla fotograferer hester på vei til Waitomo:

large_P3160522.jpg

large_DSC_0669.jpg

Lagbilde før vi skal inn i hulen:

large_BWR1-17-03..Nix_001.jpg

Trening på å hoppe baklengs:

large_BWR1-17-03..Nix_006.jpg

Litt åling gjennom fjellet:

large_BWR1-17-03..Nix_023.jpg

Så var vi tilbake i dagslys:

large_BWR1-17-03..Nix_028.jpg

Turen var fin og høydepunktet var de selvlysende "glow wormes" i taket på hulen. Alle skrudde av hodelyktene og du flyter i mørket og ser opp på en stjernehimmel av selvlysende "mark".

New Zealand turen vår gikk nå mot slutten og neste dag dro vi til Aukland. Der fikk vi en 4 stjerners topp moderne leilighet til en billig penge. Vi ruslet rundt i byen og shoppet suvenierer. Vi klarte til og med å selge vår gps som vi kjøpte Cairns;)

Pernilla i Aukland:

large_P3190535.jpg

Må si at New Zealand har så langt vært høydepuntet på reisen vår. Naturen er uttrolig fin, vakker og urørt. Vi skulle ønske vi hadde mer tid her. Men vi var disiplinerte og kjørte mye og derfor fikk vi sett masse på bare 18 dager. Et sted vi definitivt vi vil tilbake til;)

Skrevet av Persti 19:23 Arkivert i New Zealand Kommentarer (0)

Byron Bay - Sydney

Masse dårlig vær

rain 20 °C

Vi, dvs. jeg har vært litt dårlig på bloggingen i det siste. Kommer av at vi har kjørt 750 mil på 38 dager i Australia og New Zealand;) Nå ligger bloggen faktisk en måned på etterskudd. Skal prøve så godt jeg kan de neste dagene å skrive hva vi har opplevd den siste tiden i Australia og i New Zealand.

Campingplassen vi bodde på i Byron Bay lå helt ved stranden. Dette er surfemekka og jeg hadde tenkt å ta surfetimer. Men smarte oss fant ut at vi skulle jogge på stranden en av de første dagene. Løp faktisk en mil med Pernilla i hælene. Dagen etter hadde den "ikkelengerungdårligtrente" kroppen gått inn i slags sjokktilstand. Hadde ikke trent på 6 mnd. Så vi klarte så vidt å gå;) Liten vits å prøve seg på et surfebrett for første gang da. Derfor tok vi det helt easy de siste dagene i Baron Bay. Vi lå litt på stranden, drakk vin og tuslet rund i byen.

Fra fyrtårnet i Byron Bay:

large_DSC_0010.jpg

Late dager:

large_P2260751.jpg

Tiden begynte å renne ut for oss i Australia. Derfor bestemte vi oss for å kjøre rundt 70 mil og campe en natt rett utenfor Sydney. Dealen var at vi måtte vaske bilen innvendig selv før vi leverte den. Litt merkelig, men vi stoppet på en bensinstasjon og tok en kattevask.
Etter tre uker i "camping" bil, var det en god følelse å levere den i Sydney. Man mister litt frihet uten bil, men tanken på et hotellrom og myk seng var bare deilig. Da vi ankom hotellet fikk vi gratis oppgradert rom. Hotellet var et gammelt sjarmerende gjestehus en liten ferjetur fra sentrum. Selv om vi bare skulle være i byen i to netter, lå vi rett ut på hotellet den første kvelden. Hadde ferie fra ferien som vi kaller det;)

Neste dag spratt vi opp og tok ferjen inn til byen. Fikk overlegen utsikt over byen, Sydney Harbour Bridge og Operahuset.

large_P3010883.jpg

large_P3010911.jpg

Det ble selvfølgelig en "closeup" titt på Operahuset:

large_P3010930.jpg

Etter det ruslet vi rundt i den botaniske hagen og en tur i sentrum. Byen har også en eldre del som kalles The Rocks. Det var her de første europeiske nybyggerne i Sydney bosatte seg. Området er fylt av museumer, gallerier, resturanger og barer. Fint sted å tusle rundt på.

Siste dag i regnfylte Sydney:

large_P3021043.jpg

Den siste ølen i Australia:

large_P3021084.jpg

Så var tiden inne for New Zealand. Et land vi var veldig spent på..

Skrevet av Persti 00:00 Arkivert i Australia Kommentarer (0)

Australien

So far so good

all seasons in one day 32 °C

Så har vi då äntligen kommit till det efterlängtade Australien=)
Blev dock en lång resa och ta sej från Kuala Lumpur till Cairns då. Tog en taxi från Kuala Lumpur till flygplatsen vid 12 onsdagen den 8 februari. Fick en jättetrevlig taxichaufför som babblade på om allt möjligt=) När vi kommer fram till flygplatsen ser vi inte våran flygavgång på tavlan så vi inser ganska snart att vi kommit till fel flygplats då det finns två stycken i Kuala Lumpur=P Så det vara bara och stuva in sig i en ny taxi och åka till den andra flygplatsen. Som tur var så var vi ute i god tid och flygplatserna låg 20 min från varandra men vi kände oss ändå lite stressade.
Men vi hann med planet gott och väl och nästan 1 timme senare hade vi landat i Singapore. Där hade vi 6 timmar på oss innan flyget skulle dra vidare till Australien. Men när vi sitter där och väntar så står det att flyget har blivit försenat fem timmar. Flyget skulle inte gå förrän 03.20 på natten så det blev 11 långa timmars väntan på Singapores flygplats men gick bra för det fanns ju internet så passade på att skypa lite och kolla på några avsnitt med Desperate Housewives:)
Efter en mellanlandning i Darwin också så var vi äntligen framme i Cairns efter ca 24 timmar på resande fot och 36 timmar utan någon ordentlig sömn.

P2090394.jpg

Så slitna som vi var tog vi en buss in till Cairns centrum där vi skulle hämta vårat boende för de kommande tre veckorna - en Juicy Crib:)
När vi kom till Cairns var det jävulskt varmt så vi åkte till köpcentret för att inhadla en fläkt och så fick vi samtidigt svalka ner oss lite. Hehe.
Efter bara ett par timmar i Cairns träffar Stig sin gamla klasskamrat o hans familj i mataffären där vi var och handlade. De skulle bara vara i Cairns någon timme innan de skulle dra vidare så snacka om sammanträffande!=) inte så stor chans och träffa någon man känner så där på andra sidan jordklotet=P Så det var kul!

Första nätterna i campingbilen sov vi inte så bra men efter att vi vant oss så sov vi faktiskt ganska gott.

Blev bara två nätter i Cairns då så den dagen vi hade där åkte vi till
ett köpcenter och kollade lite och så körde vi till en liten stad några mil norr om Cairns som heter Port Douglas där vi gick runt och tittade lite och tog en liten tur längs stranden.

Port Douglas
large_DSC_0316.jpg

Rex Lookout mellan Port Douglas och Cairns
large_DSC_0371.jpg

Stranden vid Port Douglas
large_DSC_0328.jpg

Dagen därpå körde vi 60 mil söderut till Airlie Beach och Shute Harbour som är hamnen där man kan ta sej ut till Whitsunday Island som vi ville se.
Var väldigt varmt där också så första dagen bestämde vi oss för att lägga oss vid lagunen som de har och sola och bada lite. Det är lite synd när de har så fina stränder där uppe men man kan inte bada där nu den här årstiden om de inte har nät runt för alla "stingers" (maneter m.m.)
Men lagunen var konstgjord så där var det ingen fara men det vara bara det att det var nästan varmare i vattnet än vad det var i luften så det blev nästan lika varmt att ligga på land som att ligga i vattnet. Men var skönt iaf=)

Lagunen i Airlie Beach
large_DSC_0019.jpg

Vårat fina hem
large_DSC_0037.jpg

large_DSC_0024.jpg

Dagen därefter tog vi det bara lugnt på campingen och badade i poolen där det var lite svalare. Så bokade vi också båttur för de nästkommande två dagarna. Blev lite överraskade av hur dyrt det var för turerna och priserna på allt annat också. Är verkligen dyrt här i Australien men vi tänkte att det är ju kanske enda chansen vi har nu och göra de sakerna så vi bokade iaf.

Första turen tog vi ut till The Great Barrier Reef. Dagen började med att vi missade bussen för vi hade bara fått besked om att de skulle hämta oss vid campingen och inte att bussen skulle hämta oss på busshållplatsen uppe vid vägen. Så efter att ha sett några bussar gå förbi så går vi ner och frågar i receptionen och då säger han att bussen redan gått så det var bara att slänga sig in i bilen och skynda ner till hamnen. Vi hann fram men vi var de sista som gick på båten=P Där på båten fick alla tjejerna en ros också bara för det var alla hjärtans dag=)
Efter 2,5 timmar på båten kom vi ut till Hardy Reef som är en del av Barriärrevet. Där hade de en stor plattform som vi fick hoppa i land på så var det bara på med stingersuiten, simfötterna och snorkelmasken och hoppa i vattnet. Det var helt otroligt att få snorkla där med mycket fina koraller, mycket fiskar och strålande solsken. Så där låg vi och guppade några timmar och efter en helt fantastisk dag så var det dags och styra båten hemåt.

Teletubbies vid revet
large_P2140536.jpg

large_P2140480.jpg

large_P2140457.jpg

Var helt slut när vi kom tillbaka till campingen så till alla hjärtans dag-middag blev det nudlar på kopp och bröd till=P

Andra dagen skulle vi ut med båten igen och första destination var Hamilton Island. Var inte lika fint väder den dagen men hann iaf ligga på stranden en liten stund innan det började regna.

Stranden på Hamilton Island
large_DSC_0355.jpg

Sen fick vi gå på båten igen som skulle ta oss ut till Whitehaven Beach på Whitsunday Island.
När vi kom fram dit var det inget regn som tur var och solen kom fram en liten stund. Där fick vi också gå en liten tur i regnskogen som tog oss upp till en utsiktspunkt så vi såg ut över en del av ön. Så det var kul och vi såg även den största spindeln vi sett någon gång i det fria=P Men jag börjar nog ändå bli van nu efter alla spindlar vi sett, hehe.

Imse, vimse...
large_DSC_0442.jpg

Sedan hann vi bada lite på Whitehaven Beach och tog en body scrub med den fina sanden för det skulle tydligen vara bra=) Är fin silicasand som man kan göra fint glas av som t.ex. opiska linser och sådant där så sanden är verkligen finkornig. Och stranden var gudomligt vacker också.

Whitehaven Beach
large_DSC_0425.jpg

Utsiktspunkten vid Whitehaven Beach
large_DSC_0471.jpg

På morgonen därpå var det bara och sätta sig i bilen igen och köra 90 mil och 12 timmar senare var vi framme i Hervey Bay.
Första dagen tog vi det bara lugnt eftersom vi var lite slitna efter den långa körturen från dagen innan så vi gick längs stranden och ut på piren så blev väl ungefär 6-7 km som vi gick men det behövdes=)

Piren
large_P2170203.jpg

Från Hervey Bay kan man också ta sig ut till Fraser Island så det var våran plan. Fraser Island är världens största sandö och det enda stället där regnskog växer på sand. Och vägarna är också bara sand så man måste ha en fyrhjulsdriven bil för att köra där. Så vi ville boka en sådan tur men blev återigen överraskade över priserna men vi tog ändå och bokade en tur och det var det bästa vi gjort!
Turguiden kom och hämtade upp oss på campingen och så fick vi dela bil med två äldre par från England men en av dem var egentligen från Tromsö i Norge visade det sig=)
Sedan fick vi också med oss en kille som var aborigin och hans förfäder hade levt på Fraser Island innan de blev tvångsförflyttade från ön av staten. Så det var jättekul att han var med då han berättade om naturen och vad de olika ställena betydde för hans folk. Han visade oss också en välkomstdans som de brukar göra för att välkomna någon och spelade didgeridoo som egentligen har många andra namn på deras språk men som jag inte kommer ihåg=P

large_DSC_0580.jpg

Men annars så besökte vi de kända ställena som Lake McKenzie, The Wreck Maheno, Coloured Sands, Indian Head, Champage Pools och Eli Creek. Och i tillägg till det körde vi i 100 km/h på stranden i våran Toyota Landcruiser V8 350hk:)

Så här såg vägarna ut
large_DSC_0578.jpg

Lake McKenzie
Här är det kristallklart sötvatten som är så rent att det går att dricka av.
large_P2180282.jpg

The Wreck - Maheno
Var ett fartyg som sköljdes upp på land av en cyklon i 1935 och är idag en stor turistattraktion
large_DSC_0672.jpg

Utsikten från Indian Head
large_DSC_0716.jpg

Champagne/öl-lunch nedanför Indian Head
large_DSC_0787.jpg

Champagne Pools
Är avskärmat från havet med stenar/klippor så inga hajar eller andra oönskade djur kan ta sig in och när vågorna sköljer över stenarna och ned i poolen bildas som bubblor eller skum, därav namnet Champagne Pools.
large_DSC_0826.jpg

large_P2180320.jpg

Tillsist badade vi också i Eli Creek som är som en lite bäck som rinner ut i havet och det var iskallt i vattnet men uppfriskande=)
Helt plötsligt kommer ett helt gäng springades imot oss o skriker "snake" och så kommer en röd orm upp längs bäcken också i världens fart. Så det blev lite smått hysteri där ett tag men ormen var nog räddare för oss än vad vi var för den=P

Dagen därpå drog vi några mil söderut till Noosa Heads där vi åkte upp till utsiktspukten Lagoona Lookout. Hade egentligen velat gå ner till stranden men eftersom det var söndag så var det proppat med bilar i stan så det hade blivit svårt och hitta någon parkering men vi såg ända stranden och utöver Noosa nationalpark från utsiktspunkten så vi nöjde oss med det och körde till campingen en bit utanför. Där tog vi det lugnt och slappade vid poolen.

Lagoona Lookout
large_DSC_0878.jpg

Sedan på måndagen var det dags för Steve Irwins Australia Zoo så där gick vi runt o svettades hela dagen=) Och så fick vi äntligen se Kängrur och Koalor och vi fick klappa dem också. Fick även se alligatorer och andra djur men alligatorerna klappade vi inte=P De hade även en show med fåglar och en alligator så det var en lyckad dag. Där stötte vi också på de två engelska paren igen som vi delade dagen med på Fraser Island=)

large_P2200389.jpg

large_P2200438.jpg

large_P2200444.jpg

large_DSC_0978.jpg

När vi var färdiga på Zoo körde vi till en camping utanför Brisbane där vi stannade en natt. Dagen efter var det dags för shopping! Efter att ha gått runt i samma gamla kläder i snart 4 månader nu så var det helt underbart att få köpa något nytt och man känner sig nästan som en ny människa=)
Efter att ha shoppat upp hela dagsbudgeten så blev det nudlar till middag=P

Var egentligen meningen att vi skulle ta en dag i Brisbane o kolla runt lite där men när vi kommer in dit så är parkeringen svindyr, skulle ha 72 AUD för 4 timmar som är ungefär 460 norska kronor. Så vi sket i det eftersom det ändå inte var så mycket att se i Brisbane och vi åkte ut till Lone Pine Koala Sanctuary istället och kollade på djur igen=) äntligen fick vi se de megastora fladdermössen vi haft flygandes över huvudena nästan varje kväll på nära håll. Blev vettskrämda första gången vi såg en och man hör det där flaxandet över sig. Vi är ju vana vid små från hemma men de här är väl ungefär lika stora som en fiskmås men de är inga blodsugare iallafall som tur är=P
Tyvärr fick vi slut på batteriet i båda kamerorna så blev inte så mycket bilder. Men här är några av dem:

large_P2220457.jpg

Var även djur man kände igen hemmifrån
large_P2220487.jpg

large_P2220508.jpg

large_P2220535.jpg

Nästa stopp skulle egentligen varit Surfers Paradise men eftersom det varit så regnigt de sista dagarna så bestämde vi oss för att bara köra vidare till Byron Bay och då kan vi stanna lite längre på ett ställe.

Surfers Paradise
large_P2230558.jpg

Så nu är vi då här i Byron Bay bland alla hippies och det verkar vara en jättemysig stad. Är tyvärr dåligt väder idag med men tänkte ta en joggingtur på stranden och bada lite=)

En dag på stranden vid Byron Bay
large_P2230688.jpg

P2230634.jpgP2230592.jpg

large_P2230661.jpg

large_P2230662.jpg

large_DSC_0756.jpg

Annars har vi fått ett väldigt bra intryck av Australien och alla Aussies som bor här, de är alltid så trevliga och lättsamma. Det värsta är väl att det är så himla dyrt! Tycker till och med vi som bor i dyra Norge eller så har vi glömt hur dyrt det var hemma, hehe.

Vi har nu kört ca 230 mil och har ungefär 80 mil kvar ner till Sydney och har bara 5 dagar kvar innan Sydney. Vi har hittils campat på 7 olika ställen men mer kommer det att bli=)

Och om vi ser på hela resan har vi nu varit borta i 107 dagar, sovit på 40 olika ställen och flygit 10 gånger och ett x antal bussresor som jag inte orkar räkna ut nu=P
Men nu har jag skrivit alldeles för mycket så nu e d dags att sluta och nu blir det gympa på stranden för våran del=)

P2230602.jpg

Vi hörs!

Kramar
Pernilla & Stig

Skrevet av Persti 00:40 Arkivert i Australia Kommentarer (0)

Malaysia

Penang og Kuala Lumpur

sunny 33 °C

Så var turen kommet til Malaysia. Vi var litt lei backpackerlivet og booket 4 netter på "rehab". Dvs. en firestjerners beachresort på øya Penang som ligger nordøst i Malaysia. Utslitte som vi var lå vi rett ut ved poolen å leste og hørte på musikk i tre dager.

Milkshake ved poolen

large_P2010103.jpg

Stranden på Penang

large_P2010063.jpg

Vi tok oss sammen og dro en formiddag inn til Georgetown. Det ble en tur på kjøpesenter, samt rickshaw gjennom byen til en gammel festning.

Ansiktsuttrykket på sjåføren sier vel at vi har dratt på oss ett par kilo for mye;)

large_P2030115.jpg

Etter noen late dager dro vi videre til Kuala Lumpur. Hotelet hadde vi booket på forhånd. Vi har vel kommet opp i 40 hotelldøgn igjennom hotels.com. Alltid deilig å komme til ferdig reservert rom etter en lang reise.

Første kvelden ruslet vi rundt i Chinatown. Et par kvartaler med resturanter og butikker. Her selges det mye av det samme som i resten av Asia, fake klær, fake klokke, fake dvd, fake alltmulig;)

large_P2050227.jpg

Sølvfølig ble det stopp ved petronas towers:

large_DSC_0026.jpg

Her er utsikten fra Menara Kuala Lumpur som rager 421 meter over bakken.

large_DSC_0191.jpg

Apekatter her også..

large_DSC_0250.jpg

Kunstprosjekt med malte bjørner fra hele verden. Her er den norske:

large_P2060248.jpg

Her er foten på den svenske:

large_P2060252.jpg

Må innrømme at vi lengtet etter Australia mens vi var i Malaysia. Var litt trøtt på Asia. Men vi hadde det tipp topp og vi kan tenke oss å dra tilbake.

Skrevet av Persti 03:08 Arkivert i Malaysia Kommentarer (1)

(Innlegg 6 - 10 av 17) « Side 1 [2] 3 4 »